Uudet kiinnostavat museot

Taidegallerian vierailijat katsovat ja keskustelevat taiteesta

Museoiden viehätys sekä Suomessa että maailmalla on lähtenyt viime vuosina kovaan kasvuun. Ihmiset ovat oppineet, että museot eivät ole vain vanhoille tai taiteesta kiinnostuneille ihmisille olevia paikkoja, vaan ne ovat avoimia meille jokaiselle. Museoissa kävijöiden määrä on lisääntynyt niin pohjoismaissa kuin Euroopassakin. Suomen museoista yli 300 on avoinna ympäri vuoden ja loput museot ovat yksityishenkilöiden, yhdistysten, säätiöiden ja kuntien ylläpitämiä museoita. Tutustua kannattaa kaikenlaisiin museoihin, pieniin ja suuriin. Museoiden tehtävänä on edistää opetusta ja tutkimusta ja tuoda esiin taidetta sen kaikissa muodoissa ja uudet kiinnostavat museot tekevät jatkuvasti tuloaan. Museon näyttelyt vaihtuvat museosta ja ajankohdasta riippuen, joten kannattaa käydä tutustumassa museoiden antiin useamman kerran vuodessa.

Mikä on museo?

Museon yksi tärkeimmistä tehtävistä on pyrkiä uudistamaan ihmisten ajattelua ja tuoda esiin taidetta, kulttuurihistoriaa ja luonnontiedettä. Museoissa on usein esillä myös erilaisia näyttelyitä ja kokoelmia. Museon kokoelmista vain pieni osa on esillä julkisesti. Arvokkaimmat kokoelmat säilytetään kulissien takana, jossa tehdään myös paljon hyödyllistä tutkimustyötä. Minkälainen olisi tulevaisuuden taidemuseo? Sellaista ei ole vielä keksitty tai loppuun asti suunniteltu, mutta museoita pitää ajatella tulevaisuuden kannalta. Pohdinta on tarkkaa ja asiaa pitää katsoa monesta eri näkökulmasta. Asiaa ei kukaan pysty päättämään yksin, vaan pohtivia sieluja pitää olla useampia. Historian aikana taidemuseot ovat saaneet paljon kritiikkiä, mutta aina on ollut ihmisiä, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti erilaisiin näkökantoihin. Museotoiminta on kuitenkin saanut uudelleen myötätuulta alleen.

Onko taidemuseo taidetta varten?

Viime vuodet käynnissä ollut Guggenheim-keskustelu on saanut pohtimaan, keitä varten taidemuseot on alkujaan perustettu? Onko ne perustettu taiteilijoita ja heidän taiteensa esiintuloa vai maksavaa yleisöä varten? On myös arveltu, että ilman julkisia varoja Suomen kaltaisessa pienessä maassa ei olisi olemassa lainkaan taidemuseoita. Onko taidemuseo mielestäsi arkkitehtoninen laitos? Monien mielestä asia on juuri niin. Miten nykyajan ihminen saataisiin tutustumaan museoiden kokoelmiin ja näyttelyihin? Moni pitää museota korkeatasoisena paikkana, jossa vain hienompi väki käy vapaa-ajallaan. Joidenkin mielestä siellä käyvät koululuokat, eläkeläiset tai poliitikot näyttelyitä avaamassa ja katsomassa. Museo on kuitenkin avoin kaikille. Se on paikka, jonne jokainen on tervetullut katsomaan ja oppimaan. Tule vaikka museokortilla. Museokorttia sanotaan suomalaisten museoiden yhteislipuksi, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä.