Suomen vanhimmat museot

Suomessa on museoita yli tuhat, ja museolaitos on jaettu vastuualueittain valtakunnallisiin museoihin, maakunta-, aluetaide- ja erikoismuseoihin. Suomessa aktiivisesti ja ympäri vuoden auki olevia museoita on noin 300. Loput museoista ovat lähinnä kesäaikaan aukiolevia museoita, jotka toimivat vapaaehtoisten toimesta. Museoiden top 5:n kärjessä vuonna 2007 olivat: nykytaiteen museo Kiasma, modernin taiteen museo EMMA, Ateneum, Helsingin kaupungin taidemuseo Tennispalatsissa ja Turun historiallinen museo, eli Turun linna. Suomen vanhin museo on Raahen Pakkahuoneen museo, joka avattiin vuonna 1862. Se esittelee Raahen talousalueen kansatieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia perinteitä. Näyttelyissä on esillä muun muassa esineistöä liittyen kaupungin merenkulkuun, purjelaivakauden aineistoa ja 1600-luvun kirkkotaidetta.

Keski-Suomen vanha museo

Keski-Suomen museo on vanha ja mielenkiintoinen. Museo sijaitsee Jyväskylässä, ja se löytyy kauniista Ruusupuistosta, pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Museon sivusto sanoo, että ”Keski-Suomen museossa voi löytää juurensa, palata muistoissa menneeseen aikaan, oppia tai viihtyä muuten vain”. Keski-Suomi – maakuntako sekin on? -niminen näyttely kertoo elämästä Keski-Suomessa esihistoriallisista ajoista lähtien. Toisessa perusnäyttelyssä, joka on nimeltään Jyväskylä – kaupunkiko sekin on?, voi tutustua vuonna 1837 perustetun Jyväskylän kaupungin vaiheisiin. Tämän lisäksi museossa voi tutustua moniin vaihtuviin näyttelyihin, luentoihin, työpajoihin sekä tapahtumiin. Vieraat voivat kulkea jokaiseen näyttelyyn esteettömästi. Museon näyttelyt ovat kiinnostavia vierailijalle kuin vierailijalle, oli sitten kotoisin Keski-Suomesta tai ei. Pääsymaksukaan ei kevennä lompakkoa paljoa.

Ateneum – Helsingin taidemuseo

Ateneumin taidemuseo sijaitsee Helsingissa Rautatienkadulla, ja se on suomalainen kuvataiteelle omistettu museo sekä osa Kansallisgalleriaa. Ennen Ateneum -museon valmistumista vuonna 1887, rakennuksen paikalla toimi Suomen Taideyhdistyksen piirrustuskoulu. Uusrenessanssia edustava Ateneumin taidemuseon rakennus on koristeltu kauniilla veistoksilla ja korkokuvilla, ja rakennus on jo itsessään kaunista katseltavaa. Ateneumin historian suosituin näyttely oli Picasso -näyttely vuosien 2009 ja 2010 taitteessa. Tämä näyttely keräsi muutaman kuukauden aikana yli 300 000 kävijää. Seuraavaksi suosituimmat näyttelyt olivat Edelfeldt näyttely ja Tove Janssonin sekä Helene Schjerfbeckin näyttelyt. Suomen museoita on niin paljon, että seuraavaa kohdetta valitessa kohtaa helposti valinnanvaikeuden. Museot ovat kaikki hyvin kiinnostavia ja ehdottomasti vierailujen arvoisia.