Amos Andersonin taidemuseo

Liikemies Amos Andersonin nimeä kantava museo sijaitsee Helsingissä, Forumin korttelissa. Museo on osa ruotsinkielistä kulttuuria tukevan Föreningen Konstsamfundet -säätiön toimintaa ja sijaitsee Andersonin vuonna 1913 itselleen asunnoksi rakentamassa kivitalossa.

Amos Andersonin museo on merkittävä ulkomaisen taiteen näyttelyiden tuoja Suomessa. Museolla on sen toimintahistorian aikana ollut monia merkittävien ulkomaisten taiteilijoiden näyttelyitä, joiden tuomisessa Suomeen ovat auttaneet museon yhteistyötahot, kuten Helsingin juhlaviikot.

Amos Anderson oli jo eläessään merkittävä taiteiden tukija ja hänen työtään jatkava yhdistys pitää nyt yllä erittäin mielenkiintoista museota aivan pääkaupungin ydinkeskustasta. Museo on kuuluisa laadukkaista vaihtuvista näyttelyistään, mutta käynnin aikana kannattaa ilman muuta tutustua myös Amos Andersonin kotimuseoon ja hänen talonsa ylimpään kerrokseen rakennuttamaansa kappeliin.

Tarkkaan harkittu ja kaunis koti

Kotimuseossa kävijälle valkenee, miten suuri merkitys pienilläkin yksityiskohdilla on tunnelman luojina. Tilat ovat erittäin aistikkaasti sisustetut ja taiteella on merkittävä rooli. Taide-esineet luovat tunnelmaa ja kertovat omistajastaan, kun taas taidemuseon puolella maalausten sekä veistosten sijoittelu on luonnollisesti melko persoonatonta. Myös lukuisien ystävien valokuvat kauniissa kehyksissä kiinnittävät kävijän huomion ja väkisin tulee ajatelleeksi, miten paljon suuremman arvon menneet sukupolvet antoivat valokuvalle laittaessaan kuvat arvokkaalle paikalle näkyviin tai järjestäessään ne huolellisesti albumeihin.

Nykyisin kuvia otetaan huomattavasti enemmän kuin ennen ja amatöörivalokuvaajankin välineet ovat usein monin kerroin paremmat kuin ammattilaisen oli vaikkapa viisikymmentä vuotta sitten. Kuvia kuitenkin käytetään toisin ja niistä on usein tullut suorastaan kuvasaastetta, jonka suurta määrää harmitellaan. Amos Andersonin kotimuseossa huomaan, että kuvia kannattaisi yhä kehystää persoonallisesti ja laittaa esille kunnianosoituksena rakkaille ja tärkeille ihmisille. Jos jo yhden liikkeen valikoimissa on yli 4500 eri kehystä, ei kyse ainakaan voi olla siitä, ettei omaan tyyliin sopivia kehyksiä olisi tarjolla.

Kotimuseo ja kappeli paljastavat, että tiukkana liikemiehenä tunnetulla Amos Andersonilla oli romanttinen puolensa, joka rakasti erityisesti keskiaikaa.

Söderlångvikin museo

Amos Andersonin museoon liittyy kesäaikana Kemiönsaaren Dragsfjärdissä sijaitseva Söderlångvikin museo, joka toimii Amos Andersonin itselleen kesäpaikaksi ostamassa kartanossa. Kartanossa järjestetään taidemuseon ja kotimuseotoiminnan lisäksi paljon erilaisia tapahtumia ja sen pihapiirissä toimivat sekä tilamyymälä, josta saa ostaa muun muassa kukkia ja omenoita, että kahvila. Kartanon vanhassa navetassa toimii galleria ja alueen päärakennuksessa esitellään pääasiassa 1900-luvun alun maalaustaidetta, pronssiveistoksia ja litografioita Amos Andersonin omista kokoelmista sekä hänelle kuuluneita huonekaluja ja esineitä.