Kotini on… museoni?

Monille tulee museoista mieleen vain seinällä roikkuvat vanhat taulut tai dinosauruksen luuranko. Museo on kuitenkin niin paljon enemmän! Suomessa on useampi sata museota, joiden näyttelyt ovat joskus hyvinkin rajattuja. Niissä keskitytään johonkin tiettyyn aiheeseen, kuten lähialueeseen, johonkin merkittävään henkilöön tai aikakauteen.

Tunkkaisen maineen saaneet museot ovat korottaneet profiiliaan viime vuosina panostamalla itse näyttelyiden lisäksi myös kokonaisvaltaiseen elämykseen: museoissa voi pelata, kokeilla ja inspiroitua. Eteenkin sisustajat; niin ammattilaiset kuin amatööritkin, saattavat hakea museoista inspiraatiota sisustukseen. Esimerkiksi museossa esillä oleva tapetti on nykyään helppo kopioida omaan kotiin ja sillä saa luotua aivan uudenlaisen tunnelman huoneeseen.

Antiikkiesineillä pääsee alkuun

Aina välillä nousee esiin ihmisiä, jotka ovat luoneet kodistaan suorastaan aikakoneen esimerkiksi 1800-luvulle. Näille henkilöille historia, ja joissain tapauksissa modernien mukavuuksien pois karsiminen, on elämäntapa eikä vain sisustustyyli. Kaikista tähän elämänmuutokseen ei ole – eikä tarvitsekaan. Tällaiset ihmiset tosin osoittavat, että vanhoille ihanteille ja estetiikalle on tilausta vielä tänäkin päivänä.

Vanhaa tavaraa osataan edelleen arvostaa. Antiikkia kannattaa ajatella esteettisenä panostuksena, mutta myös ihan rahallisena sijoituksena, sillä tavaran arvo kasvaa sitä mukaa, kun ikää kertyy. Keräillä voi ihan silmän iloksi, mutta myös käyttöesineiksi, sillä käytännössä kaikki rakennettiin kestämään ennen vanhaan ja vaikkapa hyvä seinäkello 1800-luvun lopulta saattaa edelleen käydä moitteettomasti, kunhan sitä vain osaa huoltaa. Eikä mikään estä oman kellon huoltamisen opettelua: siitä saa mukavan harrastuksen ja samalla oppii jotain uutta.

Mitä museot opettavat sisustajalle?

Mutta palataanpa takaisin museoihin. Niiden perimmäinen tarkoitus on säilyttää sinne kuuluvaa esineistöä ja entisöidä sitä parhaansa mukaan. Lisäksi ihmiset käyvät museoissa oppiakseen, mikä kannattaa aina pitää mielessä, kun etsit inspiraatiota esimerkiksi olohuoneen sisustamiseen: tekeekö yksi vanha kello sinusta antiikilla sisustajan? Lisäksi kannattaa muistaa, että esimerkiksi olohuoneen merkitys on muuttunut viime vuosisadan aikana merkittävästi: vasta 1960-luvulta alkaen olohuone on ollut kodin viihdekeskus. Tätä ennen, 1950-luvulla, se oli ennen kaikkea hiljaisen rentoutumisen tila, jossa iso kirjahylly kieli siitä, että kodissa on lukeneita asukkaita. Viihde-eloktroniikka, eli radio, oli huomattavan pienessä roolissa, mikäli talossa ylipäänsä sattui olemaan radio.

On siis tärkeää pitää mielessä, että sisustuksen lisäksi täytyy olla valmis myös elämään kyseisen sisustuksen kanssa. Museossa esillä oleva kello voi näyttää hienolta piirongin päällä, mutta eikö olisi vieläkin ihanampaa, jos siitä oikeasti näkisi, paljonko kello on.

monopoly