Vuodesta 2020 on jo nyt joissain yhteyksissä alettu käyttää nimitystä “menetetty vuosi”, kun monet paikat menivät koronaviruksen takia kiinni ja turistit jäivät koteihinsa. Vaikka kotimaan matkailu kokikin ansaitun piristyksen kesällä ulkomaanmatkojen peruunnuttua, ovat esimerkiksi kotimaiset museot joutuneet miettimään monia asioita uusiksi pandemian ja siitä johtuvien rajoitusten vuoksi.
Museot ovat perinteisesti ottaneet vastaan paljon vierailijoita juuri kesällä, kun ihmisillä on vapaapäiviä ja tekemisen puutetta. Keväisin tulevat myös koulujen kevätretkiryhmät. Koululaisia ei pahemmin museoissa näkynyt vuonna 2020, koska opetusta oli milloin etänä ja milloin “normaalisti”, joten luokkaretkille ei juurikaan jäänyt aikaa.
Kesällä Suomessa höllennettiin koronarajoituksia sen verran, että moniin paikkoihin pääsi kyllä tulemaan, mutta rajoitetusti: vierailusta piti ilmoittaa joko etukäteen tai sitten sisään otettiin vain esimerkiksi puolet perinteisestä kapasiteetista. Maskien käyttö koko vierailun ajan ja käsien desinfiointi saavuttaessa ovat auttaneet monia paikkoja pysymään auki ja vähitellen ihmiset ovat tottuneet noudattamaan tavallista tiukempia hygieniamääräyksiä, kun lähtevät kotoa. Ja kyllä Suomen museotkin osasivat reagoida muuttuviin tilanteisiin melko hyvin.
Virtuaaliset vierailut avuksi
Moni museo on joutunut miettimään, miten saisi kävijöitä poikkeuksellisissa oloissa, mutta siten, että nämä eivät tulisi paikan päälle. Virtuaalivierailut ovat olleet tähän oivallinen konsti. Myös koulut ovat hyödyntäneet virtuaalimatkailua, kun pandemia estää matkailun. Virtuaalikierrosten avulla Suomen tunnetuimmat museot, kuten vaikkapa Luonnontieteellinen museo, Suomenlinna, Suomen Ilmavoimamuseo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, tulivat ihmisten kännyköihin ja pysyivät sitä kautta auki myös koronakevään aikana.
Jokainen museo on pyrkinyt löytämään omat ratkaisunsa, sillä niiden toimintaympäristöt ja resurssien määrä vaihtelevat suuresti: onhan Suomessa jopa satoja erilaisia museoita. Museot ovat alkaneet panostaa verkossa olevaan sisältöönsä; pienempien kohdalla tämä on tarkoittanut esimerkiksi blogin aloittamista ja laajentamista. Onkin ollut hienoa nähdä, että monien museoiden verkkosisältö on parantunut.
Jotkin museot ovat kuitenkin päättäneet pitää ovensa auki virtuaalisesti. Isoimmilla on jo ehkä virtuaalisia kierroksia, joita on nyt pandemian vuoksi laajennettu. Virtuaalikierrokseen tarvitaan panostuksia myös kävijän näkökulmasta. Virtuaalisella museokierroksella ei voi käydä, mikäli ei ole kunnon laitteita. Kunnon laitteiden ei tosin välttämättä tarvitse olla kalliita, vaan esimerkiksi käytetty ipad toimii vallan mainiosti. Sellaisen saa kätevästi ostettua verkon kautta mResell-kaupasta.
Virtuaalinen museokierros on usein kuvattu 360-kameralla, mikä tarkoittaa sitä, että sitä voidaan katsoa kaikista kuvakulmista. Tällaisten videoiden katsomiseen soveltuvat sekä virtuaalitodellisuuslasit tai sitten iPad, jota voi kääntää sen mukaan, mihin haluaa katsoa. 360-kameralla kuvatun kierroksen voi katsoa myös pöytäkoneelta tai kannettavalta. Mobiililaitteella virtuaalinen vierailu käy tosin ketterämmin, sillä iPadin kanssa voit seistä ja käyskennellä ihan kuin oikeassa museossa konsanaan.